Autorisatie en Bestel Module

De Autorisatie en Bestel Module (Autbes) is gemaakt om de toegang te kunnen reguleren voor applicaties en bestanden die via Internet beschikbaar worden gesteld. Autbes bestaat uit drie delen: Een autorisatiemodule, een bestelmodule en een beheermodule.

 

In de autorisatiemodule wordt nagegaan welke rechten een ingelogde gebruiker heeft voor de applicaties en bestanden. Voor een bestand kunnen deze rechten kunnen bijvoorbeeld zijn: bekijken, downloaden of bestellen. Deze module wordt aangeroepen door applicaties die de autorisatie gecontroleerd willen hebben.

Met de bestelmodule kunnen bestanden worden gedownload of besteld voor levering op CD-ROM. Een web-applicatie kan deze module aanroepen om het downloaden en bestellen te verzorgen.

In de beheermodule kunnen de beheerders applicaties en bestanden toevoegen en de toegangsrechten aanpassen. De gebruikers zijn gekoppeld aan groepen zodat het toekennen van rechten veelal per groep kan plaatsvinden en waar nodig dit per gebruiker specifiek aangepast kan worden.

 

Bestellingscherm van Autbes

 

De autorisatiemodule bestaat uit een aantal Java ARchives (jar-files). De bestelmodule en de beheermodule zijn Java/JSP applicaties. Iedere applicatie die Java kan gebruiken kan ook het Autorisatie gedeelte van Autbes gebruiken. De bestelmodule is beperkt tot web-applicaties.

Autbes wordt op dit moment gebruikt door ArcIMS-applicaties in een Oracle Application Server omgeving met een LDAP-database en een Single Sign-On (SSO) server.

Autbes is ontwikkeld in opdracht van Alterra.