Wie wil het niet: snelle interactieve kaarten op de website tegen lage kosten. ARIS heeft een nieuw concept ontwikkeld om dit te realiseren: ARIS WebMap.
De belangrijkste kenmerken:- Hoge performance;
- Snel te installeren;
- Gebruik van Rijksdriehoekscoördinaten;
- Grotendeels Open Source.
Thematische kaarten
Webpagina’s met interactieve kaarten zijn tegenwoordig gemeengoed. Deze kaarten bestaan in de meeste gevallen uit een topografische achtergrond waar een thematische kaartlaag overheen ligt.
Google Maps
Veel websites maken gebruik van Google Maps. Snel en goedkoop. Het gebruik van Google Maps heeft echter ook beperkingen:
- Er is een beperkt aantal achtergrond lagen beschikbaar;
- Het weergeven van kaarten in het Rijksdriehoeksstelsel is niet mogelijk.
ARIS WebMap
Om deze beperkingen weg te nemen heeft ARIS WebMap ontwikkeld. Eveneens snel en goedkoop.
Om kaarten snel weer te kunnen geven maakt ARIS WebMap gebruik van een image cache voor de achtergrond kaartlaag. Een image cache is een directory op de webserver waar alle mogelijke bitmaps, die van een kaartlaag opgevraagd kunnen worden, al klaar staan.
Voor het maken van een image cache heeft ARIS een speciale tool ontwikkeld die van een willekeurige kaart in ArcGIS (van ESRI) een image cache kan maken. Op deze manier kan een achtergrond laag gemaakt worden van eigen of vrij beschikbare GIS data (OpenStreetMap).
OpenLayers
Om de kaart in de website te tekenen wordt gebruikt gemaakt van OpenLayers. Dit is een javascript bibliotheek voor het tonen van kaarten in een webpagina. OpenLayers ondersteunt verschillende data formaten en standaards. Echter de reguliere GIS formaten zoals bijvoorbeeld shapefiles kunnen niet gebruikt worden, image cache's wel. OpenLayers is Open Source software.
Behalve het tonen van kaarten bevat OpenLayers functionaliteit om op de kaart in te zoomen, de kaart te verschuiven, kaartlagen aan- en uit te zetten, in de kaart te klikken om informatie op te vragen. Door gebruik te maken van OpenLayers kan de kaart in het Rijksdriehoeksstelsel getoond worden.
GeoJSON
Voor het tonen van thematische data wordt gebruik gemaakt van het GeoJSON formaat. GeoJSON is een standaard om geografische data in een javascript structuur op te slaan.
Geen GIS server nodig
Door gebruik te maken van OpenLayers in combinatie met een image cache en GeoJSON hoeft er geen extra software op de webserver aanwezig te zijn. Een standaard webserver volstaat. Er zijn geen licenties voor een GIS server nodig. Ook is het installeren daardoor heel eenvoudig.
Basis kenmerken
De ARIS WebMap oplossing heeft de volgende kenmerken en functionaliteit:
- Hoge performance;
- Snel te installeren;
- Gebruik van Rijksdriehoekscoördinaten;
- In- en uitzoomen, verschuiven van de kaart;
- Informatie opvragen van een object;
- Kaartlagen aan- en uitzetten;
- Een OpenStreetMap achtergrond is beschikbaar;
- Geen licentie kosten.
Toepassingen
De toepassingsmogelijkheden van ARIS WebMap zijn legio. Voorbeelden zijn:
- Publiceren van beleidskaarten;
- Publiceren van project resultaten;
- Publiceren van gemeentelijke gegevens (BAG,WOZ);
- Publiceren van locaties van vestigingen.
Geïnteresseerd?
Neem contact op met Eddy Scheper (030-2769180), of vul een informatieformulier in.