Met behulp van een ArcMap-extensie kunnen gebruikers thema's selecteren, informatie over de gegevens opvragen, een voorbeeld van de gegevens bekijken en de gemaakte kaart printen volgens een aantal vaste layouts.
Op basis van ARIS WebMap is een toepassing gebouwd om via Internet diverse GIS-bestanden te bekijken. In dit geval gaat het om een demo-site waar bestanden voor het meta-informatiesysteem MING en de modellen Natuurplanner en Waterplanner ontsloten worden.
De succesvolle applicatie GeoView voor ArcInfo Workstation, oorspronkelijk geschreven in o.a. C++ en AML, is opnieuw gebouwd met behulp van Delphi en ArcObjects voor gebruik in de ArcGIS Desktop omgeving.
Op basis van ARIS WebMap is een toepassing gebouwd om via Internet diverse GIS-bestanden te bekijken. In dit geval gaat het om bestanden die voor de Interprovinciale Monitoringrapportage beschreven zijn in DALIS.
Tijdens het uitvoeren van akoestisch onderzoek voor een milieu-effect rapportage wordt een inschatting gemaakt van de hoogte van benodigde geluidschermen langs een spoorlijn tracé. ARIS heeft een applicatie gemaakt waarin de geluidsreductie en de kosten berekend worden voor verschillende schermhoogtes per baanvak.
Het Recreatie Natuur Model (RNM) simuleert de verspreiding van recreatieboten over het IJsselmeergebied en geeft bij deze verspreiding moelijke verstoringsgebieden voor watervogels. Het verspreidingspatroon hangt af van variabel in te stellen parameters, zoals bootsnelheid, diepgang van de boten en het aantal uren dat wordt gevaren. De mate van verstoring is per vogelsoort verschillend. De ene soort is nu eenmaal verstoringsgevoeliger dan de andere.
ATLOZ is een ArcView-applicatie waarmee informatie over lozingspunten op verschillende manieren weergegeven kan worden. Deze informatie bestaat uit gegevens over onder meer vergunningen en meetresultaten.
Het derde lustrum van ARIS was aanleiding om de interactieve routebrowser voor de Veluweloop een forse facelift te geven met moderne Open Source hulpmiddelen zoals MapFish, OpenLayers en Google Maps.
Met Vaartrack kunnen gegevens van baggerwerkzaamheden op een efficiënte en betrouwbare manier geanalyseerd en gepresenteerd worden. De applicatie is gebouwd met ArcView, en maakt gebruik van de Spatial Analyst extensie.
Met de bestaande rekenmodule "Voorspellingssysteem Luchtkwaliteit Wegtracévarianten" kunnen emissies van motorvoertuigen op wegen en de verspreiding van stoffen worden berekend.
Via intranet kunnen gebruikers een kaart samenstellen, informatie over de gegevens opvragen, een printvoorbeeld bekijken en een printbestand van de gemaakte kaart bewaren.
Rond een aantal modellen die de effecten van veranderingen in het waterpeil in het IJsselmeergebied op ecotopen, waterplanten en natuur-indicatoren berekenen is een modellen schil gebouwd.
Voor verschillende waterpeilscenario's geeft deze applicatie een ruimtelijke weergave van de te verwachten ecotopenverdeling van zowel het terrestische als het aquatische deel van de Rijkswateren in het IJsselmeergebied.
De natuurwaarderingsmodule (NWM) berekent het effect op de natuur van verschillende scenario's van waterhuishouding in het IJsselmeergebied. Het effect op de natuur wordt bepaald aan de hand van te berekenen natuurwaarden. Deze natuurwaarden worden uitgedrukt in een aantal gekwantificeerde aspecten, waaronder de natuurlijkheid van het waterpeilverloop, de mogelijkheden van visintrek en kansen voor doelsoorten.
Voor het beheer van oevers en vaarwegen geeft deze applicatie inzicht in toegekende functies aan oevers en vaarwegen. De ligging, naamgeving en codering van administratieve indelingen, bodems, vaarwegen en kunstwerken (o.a. sluizen, bruggen) kan in de kaart getoond worden.
Het Informatiesysteem Waterschappen stelt medewerkers van de Hoofddirectie van Rijkswaterstaat in staat relevante gegevens over waterschappen op te vragen en in de vorm van lijsten of kaarten te presenteren.
Voorafgaand aan de redesign van een reeds bestaand administratief systeem voor de afhandeling van calamiteiten op binnenwateren is een prototype vanuit de GIS invalshoek gebouwd.