MetadataProcessing Tool

Met de MetadataProcessing Tool kan metadata in een File Geodatabase bewerkt worden buiten ArcGIS om. Tijdrovende en complexe beheertaken kunnen eenvoudig, efficiënt en reproduceerbaar worden uitgevoerd.

 

Kenmerken

De belangrijkste kenmerken van de MetadataProcessing Tool zijn:

  • Er is geen ArcGIS licentie nodig.
  • Er kan alleen metadata beheerd worden.
  • De tool werkt met metadata van datasets in ArcGIS 10 File Geodatabases.
  • De tool werkt ook met metadata van shapefiles, images, grids, coverages en losse bestanden.
  • Alle metadata standaards worden ondersteund.
  • De tool is gemaakt op basis van de File Geodatabase (FGDB) API van ESRI.

 

Veel data en metadata

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) beheert een grote hoeveelheid data en bijbehorende metadata binnen een infrastructuur gebaseerd op ESRI-software en -standaards. Bij het beheer van deze data en metadata liep men tegen de grenzen van bestaande oplossingen aan.

MetadataProcessing Tool

 

Het ontstaan van de tool

Om het beheer van data en metadata te vereenvoudigen en minder tijdrovend te maken is enige jaren geleden een andere tool ontwikkeld, de DataProcessing Tool. Deze tool is een bibliotheek van objecten en functies die in Python scripts gebruikt kan worden. De DataProcessing Tool is daarom te vergelijken met de standaard ArcGIS Geoprocessing bibliotheek arcgisscripting.

In de tussentijd werd alle data en metadata bij het PBL opgeslagen in File Geodatabases. En in de lente van 2011 lanceerde ESRI de eerste versie van de File Geodatabase API. Met deze API kunnen datasets in een File Geodatabases direct benaderd worden, zonder gebruik te maken van ArcGIS Desktop of ArcObjects.

 

De oplossing à la Geoprocessing

Als gevolg van deze ontwikkelingen werd de MetadataProcessing Tool ontwikkeld. Deze tool lijkt veel op de DataProcessing Tool, maar beperkt zich tot het beheer van metadata. De tool is een bibliotheek van functies om metadata in File Geodatabases te benaderen. Deze functies kunnen aangeroepen worden vanuit Python scripts. Hierdoor kunnen complexe en tijdrovende beheertaken snel en eenvoudig worden uitgevoerd.

MetadataProcessing Tool

 

De MetadataProcessing Tool is gemaakt in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving.