Afval langs wegen in Overijssel

Regelmatig wordt afval onbeheerd achtergelaten langs wegen en in natuurterreinen. Om dit probleem in beeld te brengen is het project Afval langs wegen opgestart.

 

Als onderzoeksgebied is geselecteerd: Alle rijks- en provinciale wegen in Overijssel, aangevuld met drie gemeenten (Deventer, Vriezenveen en Ommen) en drie gebieden van Staatsbosbeheer (Boswachterij Ommen, Boswachterij Sallandse Heuvelrug en Boswachterij Staphorst). Voor deze gebieden zijn in de periode van 1 november 1997 tot 1 november 1998 de hoeveelheden gevonden zwerfvuil en illegale afvalstortingen geregistreerd en vastgelegd in een MS-Access database. Om deze gegevens te analyseren en op kaarten te presenteren is door ARIS de ArcView-applicatie Afval langs wegen in Overijssel ontwikkeld.

 

Afval langs wegen in Overijssel

 

Met de ArcView-applicatie Afval langs wegen in Overijssel kunnen de gegevens uit de database geanalyseerd en in kaart gebracht worden. Er kunnen ruimtelijke selecties gemaakt worden, bijvoorbeeld het tonen van zwerfvuil in een bepaald district of in heel Overijssel. Daarnaast kunnen er thematische selecties uitgevoerd worden, bijvoorbeeld het in kaart brengen van illegale afvalstortingen alleen op parkeerplaatsen, in de berm of naast de afvalcontainer, of het tonen van locaties waar gevaarlijk afval gestort is.

De locatie van zwerfvuil en illegale stortingen langs rijks- of provinciale wegen wordt vastgelegd d.m.v. hectometerwaardes. Voor het presenteren van deze gegevens in de kaart worden ze gekoppeld aan een routebestand (Dynamic Segmentation). Daarbij is gebruik gemaakt van de mogelijkheid in ArcView om zelf shapefiles met routegegevens aan te maken. De locatie van illegale afvalstortingen in gemeenten of Staatsbosbeheergebieden wordt vastgelegd met XY-coördinaten.

Voor het plotten van de gemaakte kaarten is een plotmodule ingebouwd waarmee plots op verschillende formaten gemaakt kunnen worden. De layout van de plot staat voor een gebruiker al klaar zodat deze alleen nog het formaat en de oriëntatie hoeft te kiezen, en een kaarttitel, subtitel, bron, datum en auteur kan invullen.

De applicatie is ontwikkeld in opdracht van Rijkswaterstaat Directie Oost-Nederland.